De gewone apps op je telefoon – de Native Apps – kennen we allemaal. Voordat je deze kunt gebruiken ga je naar een app store en moet je ze installeren. Een Website of Web App kun je direct bezoeken vanuit je browser maar werkt niet als je offline bent. Zou het niet mooi zijn als er een oplossing is die de voordelen van een Native App en een Website combineert? Precies, een Progressive Web App.

Progressive Web App

De eerste keer open je een Progessive Web App (PWA) via je browser op je smartphone, tablet of desktop. Op dezelfde manier hoe je ook een website zou bezoeken. Daarna kun je de PWA zonder te installeren toevoegen aan je startscherm.

Als je vervolgens op het icoontje van de PWA klikt wordt deze geopend in een volledig scherm. De gebruikerservaring is vrijwel gelijk aan die van een Native App. Je kunt bijvoorbeeld push notificaties ontvangen en features zoals de camera of microfoon kunnen worden gebruikt als jij daar toestemming voor geeft.

PWA’s zijn zo ontworpen dat ze veilig zijn en super snel werken, zelfs met een slechte internetverbinding of offline. Je kunt ze eenvoudig vinden via een zoekmachine of je kunt er naartoe linken via een url.

Waarom een PWA?

Misschien vraag je je af waarom dit nu zo’n groot voordeel is. Volgens comScore Mobile Metrix besteden we 13% van de tijd op onze smartphone aan mobile websites en 87% aan Native Apps. 78% van de tijd besteden we ook nog eens aan onze persoonlijke top 3 Apps.

Per maand bezoeken we aan de andere kant wel 100 verschillende mobile websites maar installeren we gemiddeld 0 nieuwe apps. Hieruit blijkt dat we het een te grote commitment vinden om een Native App te installeren. Dit is nu precies wat we met een PWA niet hoeven te doen.

Bedrijven zoals Twitter, Alibaba.com en The Weather Channel maken gebruik van een PWA en zien een grote stijging in de conversie en het aantal gebruikers.

Ontwikkelkosten

Mocht je van plan zijn om zelf een PWA te laten bouwen dan is het goed om te weten dat de ontwikkelkosten voor een PWA een stuk lager zijn dan voor een Native App. Simpelweg doordat een PWA werkt op verschillende apparaten. Er hoeft dus niet een aparte app voor iOS en Android te worden ontwikkeld.

Toekomstperspectief

PWA’s zullen een grote concurrent gaan worden van Native Apps. Toch zal de vertrouwde app op de korte termijn niet verdwijnen aangezien nog niet alle functies van het apparaat kunnen worden gebruikt met een PWA. Ze hebben bijvoorbeeld nog geen toegang tot je contactenlijst of bluetooth. Ook verschilt het nu nog per browser welke functies worden ondersteund.

Ondanks dit zal een PWA voor veel toepassingen de ideale balans bieden tussen de functionaliteiten van een Native App en het bereik en laagdrempeligheid van het web.

De ontwikkeling van PWA’s is al even gaande maar staat op het punt een sprong te maken naar het grote publiek. Niet gek toch als je bedenkt dat de gebruikers ervaring wordt verbeterd en de return on investment voor organisaties wordt vergroot.